Domáca žemľa
|
Vytlačiť recept
|
Pridať do nákupného zoznamu
Tento recept už je v nákupnom zozname
|
Domáca žemľa na hamburgery
Množstvo | Príprava |
6 osôb | 20 minút |
Varenie |
20 minút |
|
|
Domáca žemľa
Domáca žemľa na hamburgery
|
Prísady
Kvások
- 200 ml mlieko
- 2 PL kryštálový cukor
- 20 g droždie
Cesto
- 500 g hladká múka
- 100 g polohrubá múka
- 40 g olej
- 1 ČL soľ
- 1 kus vajíčko
- 100 g jogurt biely
- 1 ks vajíčko na potretie
- 2 PL sezamové semienka na posypanie
Množstvo: osôb
Jednotky:
Postup
- Zmiešame vlažné mlieko, cukor a droždie a necháme za 10-15 minút vykysnúť.
- Do miešacej misky dáme obidve múky, soľ, olej, vajíčko a jogurt. Pridáme hotový kvások a miesime 5-10 minút na hladké cesto.
- Cesto natrieme s olejom, aby sa nám nevysušilo a zakryjeme. Na teplom mieste necháme cesto kysnúť na dvojnásobok za 1-1,5 hod.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 kusov a z každého vytvarujeme guľovitý tvar. Dlaňou mierne potlačíme na hrúbku asi 1,5-2 cm. Položíme na plech s papierom na pečenie ďalej od seba a necháme ďalej kysnúť asi 30 minút.
- Zapneme rúru na 180 °C a guľky natrieme s vajíčkom a posypeme so sezamovými semienkami. Pečieme asi 20 minút ale každý plech zvlášť, inak spodné žemle prasknú.
- Po upečení ihneď nastriekame s vodou a na mriežke necháme vychladnúť.
Zdieľať recept