Domáca žemľa

Domáca žemľa
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Počet hlasov: 14
Hodnotenie: 3.93
Váš hlas:
Ohodnoť tento recept!
Vytlačiť recept
Tento recept už je v nákupnom zozname
Domáca žemľa na hamburgery
Množstvo Príprava
6 osôb 20 minút
Varenie
20 minút
Množstvo Príprava
6 osôb 20 minút
Varenie
20 minút
Domáca žemľa
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Počet hlasov: 14
Hodnotenie: 3.93
Váš hlas:
Ohodnoť tento recept!
Vytlačiť recept
Tento recept už je v nákupnom zozname
Domáca žemľa na hamburgery
Množstvo Príprava
6 osôb 20 minút
Varenie
20 minút
Množstvo Príprava
6 osôb 20 minút
Varenie
20 minút
Prísady
Kvások
Cesto
Množstvo: osôb
Jednotky:
Postup
  1. Zmiešame vlažné mlieko, cukor a droždie a necháme za 10-15 minút vykysnúť.
  2. Do miešacej misky dáme obidve múky, soľ, olej, vajíčko a jogurt. Pridáme hotový kvások a miesime 5-10 minút na hladké cesto.
  3. Cesto natrieme s olejom, aby sa nám nevysušilo a zakryjeme. Na teplom mieste necháme cesto kysnúť na dvojnásobok za 1-1,5 hod.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 kusov a z každého vytvarujeme guľovitý tvar. Dlaňou mierne potlačíme na hrúbku asi 1,5-2 cm. Položíme na plech s papierom na pečenie ďalej od seba a necháme ďalej kysnúť asi 30 minút.
  5. Zapneme rúru na 180 °C a guľky natrieme s vajíčkom a posypeme so sezamovými semienkami. Pečieme asi 20 minút ale každý plech zvlášť, inak spodné žemle prasknú.
  6. Po upečení ihneď nastriekame s vodou a na mriežke necháme vychladnúť.
Zdieľať recept