Cícerová polievka
|
Vytlačiť recept
|
Pridať do nákupného zoznamu
Tento recept už je v nákupnom zozname
|
Čo je to cícer a čo obsahuje? Táto strukovina je mimoriadne výživná! Cícer obsahuje množstvo bielkovín, vlákninu, draslík, vápnik, horčík, zinok, fosfor, sodík, vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, omega3 a omega6 mastné nenasýtené kyseliny a betakarotén. V jeho semenách sa nachádza 7 percent tukov. Je tiež bohatým zdrojom lecitínu. Skvelou správou je, že varením a jeho prípravou sa nestrácajú žiadne vitamíny ani živiny. Cícer neobsahuje žiaden lepok, preto okrem vegetariánov ocenia túto skvelú potravinu i celiatici. Cícer má v sebe prirodzene veľa vlákniny a obsahuje veľmi veľa železa, vďaka čomu dokáže už jeden pokrm z cíceru pokryť takmer celú dennú dávku, ktorú potrebujeme pre naše telo.
/zdroj internet/
Množstvo | Príprava |
4 osoby | 10 minút |
Varenie | Pasívny čas |
120 minút | 12 hodín |
|
|
Cícerová polievka
Čo je to cícer a čo obsahuje? Táto strukovina je mimoriadne výživná! Cícer obsahuje množstvo bielkovín, vlákninu, draslík, vápnik, horčík, zinok, fosfor, sodík, vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, omega3 a omega6 mastné nenasýtené kyseliny a betakarotén. V jeho semenách sa nachádza 7 percent tukov. Je tiež bohatým zdrojom lecitínu. Skvelou správou je, že varením a jeho prípravou sa nestrácajú žiadne vitamíny ani živiny. Cícer neobsahuje žiaden lepok, preto okrem vegetariánov ocenia túto skvelú potravinu i celiatici. Cícer má v sebe prirodzene veľa vlákniny a obsahuje veľmi veľa železa, vďaka čomu dokáže už jeden pokrm z cíceru pokryť takmer celú dennú dávku, ktorú potrebujeme pre naše telo.
/zdroj internet/
|
Prísady
- 500 g suchý cícer
- 1 kávová lyžica sóda bikarbóna
- 2 ks mrkva
- 1 ks petržlen
- 1 ks cibuľa
- 4 strúčík cesnak
- 3 ks bobkový list
- 5 ks čierne korenie celé
- 150 ml olivový olej
- 1 kávová lyžica soľ
- petržlenová vňať
- 1 ks zeleninový bujón
Množstvo: osoby
Jednotky:
Postup
- Deň vopred si dajte namočiť cícer cez noc, ktorý krásne napučí a zmäkne. Cícer namočíme do vody s lyžičkou sódy bikarbóny. Na druhý deň ho scedíme a prepláchneme pod tečúcou vodou.
- Do väčšieho hrnca vložíme cícer, na kolieska nakrájanú mrkvu, petržlen a cibuľu, nakrájaný cesnak, bobkové listy, čierne korenie, olivový olej a zalejeme 2 litrami vody. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme aspoň 2 hodiny. Okoštujeme a keď je cícer mäkký , dokončíme varenie.
- Na záver ochutíme soľou, zeleninovým bujónom a pred podávaním môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.
Zdieľať recept